Facebook Twitter Google+

Katarakta - mrena - operacija - intraokularna leća

Katarakta - mrena - operacija - intraokularna leća

Mrena ili katarakta je zamućenje očne leće koje se najčešće javlja kao posljedica promjene metabolizma oka u kasnijoj dobi. Mrena se još često naziva i siva mrena (iako ona po boji nije uvijek siva što dolazi iz njemačkog jezika gdje se taj naziv razlikuje od zelene mrene ili glaukoma). Takva mrena se naziva i unutarnjom mrenom jer se ona zaista nalazi u unutrašnjosti, duboko ispod površine oka. Vanjska mrena je sasvim druga bolest koja se također liječi operativno ali se njeni simptomi razlikuju od unutarnje jer ona zahvaća samo mali dio površine oka.

Anatomija oka

Mrena ili katarakta
je dakle zamućenje naše prirodne leće. Razlozi klasične mrene više dobi nisu potpuno jasni, ali se zna da postoje i mnogi drugi razlozi nastanka mrene u ranijoj životnoj dobi. Tako se mrena može javiti čak i u ranoj dječjoj dobi ili kao prirođena bolest vidljiva već kod rođenja.
Na razvoj mrene utječu i neki lijekovi, upale, zračenja, udarci i mnogi drugi faktori. Iako je značaj tih faktora poznat, ipak do sada nije poznato kao bi se mrenu moglo spriječiti ili bar kada započne zaustaviti u napredovanju. Kroz povijest je bilo takvih pokušaja ali se nisu pokazali kao efikasni pa su gotovo u potpunosti napušteni.

Simptom mrene je samo jedan- zamućen vid. Do njegova zamućivanja dolazi polako, kroz više godina, no nisu rijetki niti slučajevi kada se mrena razvije u vrlo kratkom periodu od nekoliko mjeseci. Zamućenje vida je konstantno, odnosno više-manje jednako je u tijeku dana. Znak mrene nisu mušice koje se ponekad vide pred očima, suzenje, svrbež očiju ili samo povremeno slabiji vid.

Kada se mrena jednom javi, potrebno ju je operirati. Najbolje vrijeme za operaciju je ustvari tada kada vid postane previše slab za obavljanje uobičajenih dnevnih obaveza. Ranije se puno duže čekalo da mrena „sazori“ jer je tehnika operacije bila takva da je to bilo bolje. Danas se preporuča ranija operacija jer je ona tako lakša. Međutim niti samu operaciju ne treba shvaćati površno pa se operaciji podvrgnuti previše rano. Samo postojanje mrene u oku koje se dijagnosticira aparatom ali u stvari toj osobi ne smeta bitno vidu nije dovoljan razlog za operaciju. Operacija se treba učiniti u trenutku kada se i liječnik i pacijent usuglase a ne na nagovor jedne strane.

U ogromnoj većini slučajeva mrena se odstranjuje uz pomoć ultrazvučnih aparata, tzv. fakoemulzifikacijom ili skraćeno PHACO. Laserska operacija mrene o kojoj se toliko priča je do sada bila pogrešan naziv laika upravo za ovu ultrazvučnu tehniku operacije. Prave laserske operacije mrene su se tijekom prošle godine počele provoditi u inozemstvu, ali njeni rezultati nisu bitno bolji od ultrazvučne operacije u rukama dobrog operatera. Cilj operacije je odstraniti zamućenu leću i na njeno mjesto staviti zamjensku, umjetnu. Pri tome se pazi da je rezna rana na oku koja se radi kako bi kroz nju ušao instrument u unutrašnjost oka što manja. Kada se zamućenje odstrani, kroz isti rez se umeće umjetna leća. Umjetne leće mogu biti raznih karakteristika i kvaliteta. O njihovim prednostima i manama obavijestiti će najbolje direktno operater kada vidi kakvo je oko. Leće se razlikuju i po dioptriji tako da je sa nekima moguće bolje vidjeti na daljinu ili na blizinu, a sa nekima se jednako dobro vidi i blizu i daleko. Ipak, ova posljednja ima i neke mane i nije uvijek bolja od leće sa jednim fokusom.Izvađena mrenaLeća koja se ugrađuje u oko u usporedbi sa vrhom olovke

Rani postoperativni oporavak je kratak jer bolova nakon nekoliko sati gotovo da i nema, a vidi se vrlo brzo oporavlja. Kapi koje se kapaju u oko kako bi se spriječio mogući razvoj upale se upotrebljavaju nekoliko tjedana. Nakon nekoliko tjedana se ustabili i dioptrija tako da je tada dobro vrijeme za izradu naočala koje imaju svrhu dodatnog izoštravanja vida i zaštite.

Autor:
mr. sc. Pavan dr. Joško


29.12.2011. 11:26

Komentari

Komentiranje nije dozvoljeno.