Facebook Twitter Google+

Multifokalne kontaktne leće za jasan vid na svim udaljenostima

Multifokalne kontaktne leće za jasan vid na svim udaljenostima

Kontaktne leće za vid na daljinu i blizinu

Ako imate više od 40 godinai imate osjećaj da su Vam ruke prekratke vrlo vjerojatno otkrivate prezbiopiju: prirodnom proces starenja oka koji se događa gotovosvima oko 40. godine života. Oko gubi na fleksibilnosti zbog čega teže fokusira objekte.Tijekom vremena očna leća gubi elastičnost tj. sposobnost da fokusira predmete. Ovaj fenomen može se usporediti sa auto-fokusom objektiva kamere koja ne fokusira sliku na ispravan način. Ne korigiranje ovog stanja ne usporava pojavu prezbiopije, ali dovodi do naprezanja i umora oka. Zbog toga je bolje korigirati prezbiopiju čim se uoče prvi znakovi i olakšatisvakodnevno obavljanje aktivnosti.


Do nedavno je jedini način korigiranja prezbiopije bio nošenje naočala, ali sada se na tržištu nalaze i tzv. multifokalne (višejakosne, dvojakosne, bifokalne) kontaktne leće. Multifokalne kontaktne leće pružaju Vam jasan vid na daljinu i na blizinu te pri tome ne ograničavaju vidno polje.

Postoji nekoliko vrsta dizajna multifokalnih leća: koncentrični, asferični i segmentirani.


Dokazano najugodniji i, danas, najrasprostranjeniji dizajn je asferični. Dizajn koji, za razliku od koncentričnog i segmentiranog, ima postepeni ili graduirani prijelaz od dioptrije za daljinu do dioptrije za blizinu. U centru leće se može nalaziti dioptrija za blizinu (CN) ili dioptrija za daljinu (CD), a novije leće sadrže i dioptriju za srednju udaljenost između te dvije dioptrije. Za multifokalne kontaktne leće, poput Proclear Multifocal, potrebno je odrediti domintatno oko te na njega fitati kontaktnu leću za daljinu. Leće iz naše ponude koje spadaju u kategoriju asferičnog dizajna su: Air Optix Aqua Multifocal i CooperVision clariti.

Kod koncentrično dizanjiranih multifokalnih leća najčešće se u sredini leće nalazi područje s dioptrijom za daljinu, a prema rubovima leća se u koncentričnim krugovima izmjenjuju područja za blizinu i daljinu.

U segmentiranom dizajnu leće se u srednjem i gornjem području nalazi dioptrija za daljinu, a u donjem za blizinu te je donji rub leće ravan kako se leća ne bi rotirala. Ovaj dizajn, sličan bifokalnim naočalama, se gotovo više i ne proizvodi.
Određivanje dioptrije i fitanje multifokalnih leća razlikuje se od klasične provjere dioptrije za kontaktne leće zbog sprecifičnosti i dostupnosti više vrsta dizajna i proizvođača.U Livision optikama imate mogućnost isprobati više vrsta multifokalnih kontatknih leća, a naše stručno osoblje provest će Vas kroz cjelokpuni postupak baratanja s kontaktnim lećama.


20.03.2019. 14:27

Komentari

Komentiranje nije dozvoljeno.