Facebook Twitter Google+

Sunce, more, naše oči!

Sunce, more, naše oči!

Sunce - svjetlost! Što je svjetlost? Svjetlost je elektromagnetsko zračenje koje stvara osjet vida u oku. Ljudsko oko može registritati spektar elektromagnetske valove od 380 nm do 780nm. Sastoji se od šest čistih boja: žuta, narančasta, crvena, ljubičasta, plava i zelena, koje su u različitim međusobnim odnosima i kontrastima. Mrežnica je najosjetljivija na valnu duljinu između 510 do 550 nm (spektar zelene boje). Elektromagnetski valovi iznad 780nm su infracreveni valovi a elektromagnetski valovi ispod 380 nm predstavljaju ultraljubičaste zrake ili Uv zrake koje nas trenutno više zanimaju te su opasnije za naše oči i kožu. UV zrake dijelimo na UV-A, UV-B i UV-C zrake. UV-A i UV-B zrake su zrake koje su štene za nas i od kojih se moramo štititi.

Iako se suncobranima i kapama štitimo odozgo od sunca moramo se paziti na polarizirajuće - reflektirajuće zrake koje su posebno izražene između 9-11 sati i 15-17 sati, kada na moru dolazi do jake refleksije od površine mora pa izgorimo i u hladu. Za naše oči taj je vremenski period lošiji jer to polarizirano svijetlo štetno je za oči te može uzrokovati razna oštećenja. Može doći do ozljeda površinskih dijelova oka; vjeđa, spojnice i rožnice. Također, kod dužih izlaganja Uv zraka može doći do oštećenja unutrašnjeg dijela oka, očne leće tj. do njenog zamućenja (mrene). Ono što nas treba zabrinjavati je da kod dužeg izlaganja bez zaštite, Uv zrake mogu izazvati oštećenja u područja makule (područje gdje se stvara slika) te uzrokovati nastanak degenerativnih promjena a samim time i loš vid.

Stoga mislim da je itekako bitno da svoje oči zaštitimo adekvatnim i kvalitetnim sunčanim naočalama te ukoliko želimo dodatnu zaštitu i kontaktnim lećama koje imaju Uv zaštitu. Time smanjujemo rizik od povreda oka. Kvalitetniju zaštitu možemo također dobiti polariziranim sunčanim naočalama koje imaju UV zaštitu i polarizacijski filter koji sprječava da polarizirane štetne zrake dođu do oka. Prednost takovih naočala je u tome što nam daju bolji kontrast i bolji vid, jer poništavaju reflektirajuće zrake tj. odsjaj koji nam najviše smeta sa površine koju gledamo. Kada gledamo polariziranim sunčanim naočalama u more ne vidimo odsjaj sunca nego vidimo površinu i dubinu mora. Korištenjem kape i sunčanih naočala štitimo osjetljivi dio kože na vjeđama te time sprečavamo da ne dođe do malignih promjena na koži. Većinom uloga naočala je da reducira količini svjetlosti koja dolazi do našeg oka ali ponekad želimo da to bude drugačije pa taj efekt možemo postići sa sunčanim naočalama žutih stakala koje nam po noći i u magli daju bolju vidljivost.

Problem koji nam se javlja kod korištenja sunčanih naočala je taj da ljudi koji imaju dioptriju
štite svoje oči ali ne vide dovoljno dobro jer im fali dioptrija. To možemo riješiti na dva načina. Tako da ugradimo u postoječe sunačane okvire nova stakla koja imaju Uv zaštitu, polarizacijski filter i odgovarajuču dioptriju. Kod tog izbora potrebno je pazit na mnoge detalje jer neadekvatnim odabirom sunčanog okvira možemo dobiti da se zrake nepravilno lome a time dolazi do glavobolje, duple slike i iskrivljene slike. Drugi izbor su nam kontaktne leće gdje ne moramo paziti na izbor sunčanog okvira jer kontaktne leće idu direktno u oko a sunčane naočale stavljamo preko njih.

Na moru, brodu preporučaju se meke jednodnevne kontaktne leće tj. kontaktne leće koje se nakon korištenja jednostavno bace u smeće. Drugi dan uzimamo nove sterile kontaktne leće. Tim postupkom smanjujemo rizik od upala oka ukoliko nam kontaktna leća dođe u dodir sa vodom. Potrebno je naglasiti da sa kontaktne lećama ne smijemo plivati i roniti bez adekvatne zaštite (plivače naočale). Kontaktne leće ne smiju doći u dodir sa vodom jer mikroorganizmi iz vode mogu biti izvori upala, također prilikom ronjenja bez zaštitne maske nam kontaktna leća može ispasti.

Htio bi naglasiti da je naročito potrebno zaštiti dječje oči jer sve što sunčane zrake mogu nama loše učiniti isto mogu učiniti i nježnim dječjim očima, koja žele dobro vidjeti i uživati u životu. Stoga zaštitite oči svoje djece kvalitetnim sunčanim naočalama a ne naočalama sa štanda koje nemaju Uv zaštitu, čija stakla znaju imati dioptrije koje nisu potrebne vašoj djeci pa ih boli glava, naočale znaju biti jako zakrivljene te takova stakla lome zrake kao prizma što je također loše za našu djecu. Vodite brigu kakove sunčane naočale nose vaša djeca.

Želim Vam lijep provod na moru i uživajte na brodu.

Optometrist
Bc. Livio Svržnjak


30.06.2011. 10:19

Komentari

Sonja 16.10.2011. 22:03

Mozete li mi proporuciti lece za plazu? Hvala

Livio 17.10.2011. 09:19

Za plažu, najbolje bi bilo koristiti dnevne kontaktne leće. Najmanji je rizik od upala.

Komentiranje nije dozvoljeno.