Facebook Twitter Google+

Provedeno istraživanje među korisnicima kontaktnih leća

Provedeno istraživanje među korisnicima kontaktnih leća

Pokazalo se da postoji određena problematika oko vrste i načina korištenja kontaktnih leća kao i to da proteklo vrijeme nismo imali nikakve podatke o navikama i potrebama korisnika kontaktnih leća. Ponukan time odlučio sam organizirati istraživanje putem ankete kojom bi došli do tih i sličnih podataka i koji podaci bi nam pokazali gdje trebamo posvećivati veću pozornost.

Anketiranje smo provodili od 1.6.2010 do 20.9.2010. i anketu je ispunilo 1319 učesnika iz cijele Hrvatske. Provodila se putem interneta, facebooka, kao i preko poliklinika i optika na način da su korisnici kontaktnih leća ispunili anketu.

Anketa je provedena kroz 30-tak pitanja te su odgovori grafički prikazani kroz postotke zastupljenosti pojedinih odgovora. Razmatrajući i uspoređujući pojedine grafikone dolazimo do zanimljivih podataka pa da krenemo kroz prikaz.

Koju vrstu kontaktnih leća nosite?


Vidimo da su na našem tržištu dosta zastupljene konvencionalne (godišnje i tromjesečne) kontaktne leće. Statistika u svijetu je drukčija i taj postotak zastupljenosti konvencionalnih kontaktnih leća je znatno manji.

Koliko sati dnevno nosite leće?


60% korisnika svoje leće nosi 12 i više sati, dok se na našem tržištu ne prodaje 60% silikon-hidrogelnih kontaktnih leća koje se mogu nositi 12 i više sati. Stoga bi trebali upozoriti korisnike kontaktnih leća da smanje broj sati nošenja ili da koriste kvalitetnije kontaktne leće namijenjene za nošenje preko 12 sati.

Higijenske navike korisnikaIz ovih grafova možemo zaključiti da se korisnici kontaktnih leća loše odnose prema higijeni kontaktnih leća, posudi za održavanje i ne pridržavaju se uputa za nošenja kontaktnih leća. 16% korisnika posprema svoje kontaktne leće u već korištenu tekućinu! Nakon skidanja 45% korisnika svoje kontaktne leće ne čisti odgovarajućim postupkom. 16% korisnika kontaktne leće čisti vodom ili slinom, što je strogo zabranjeno. Još lošiji postotak korisnika, njih 38% neodgovarajuće čisti posudu za kontaktne leće. Ti postoci pokazuju da veliki broj korisnika ne pridržava se dobivenih uputa ili upute koje dobiju su nejasne ili površne.

Zamjenjujete li leće na vrijeme? (dnevne – nakon 1 dana, dvotjedne - nakon 14 dana, mjesečne – nakon 30 dana itd.)


&w=150&zc=0
U ovom grafu vidimo da 46% korisnika svoje leće ne zamjenjuje na vrijeme. To je jedan od glavni razloga neudobnosti nošenja i upala oka kod korisnika kontaktnih leća.

Iskustva korisnika33% korisnika već pri samom početku osjeća neudobnost prilikom nošenja kontaktnih leća. Taj postotak na kraju dana raste i do 80%. Jedan od razloga tako velikom postotku neudobnosti je loša higijena, dugodnevno nošenje hidrogelnih kontaktnih leća (više od 10 sati), te nepravilna zamjena kontaktnih leća. Također možemo vidjeti da si mali dio korisnika pomaže umjetnim suzama. Kako imamo veliki postotak neudobnosti prilikom nošenja kontaktnih leća, iznenađujuće je da većina korisnika je zadovoljna svojom oštrinom vida.

Koristite li kontaktne leće prilikom kupanja u moru, jezeru, bazenu i sl.?


Graf

U ovom grafu ponovno vidimo da se korisnici ne pridržavaju uputa. Kontaktne leće ne smiju doći u dodir sa morskom ili riječnom vodom, kao niti vodom iz vodovoda ili bazena i sl.

Zaključak istraživanja


Prikazani anketni podaci pokazuju poražavajuće stanje higijenskog održavanja i primjene kontaktnih leća. Stoga bi trebali raditi na edukaciji samih korisnika kontaktnih leća i optičara,trgovaca koji rade u optičkim radnjama kako bi bolje educirali korisnike kontaktnih leća prilikom kupnje. Time bi smanjili neželjene povrede oka.

Optometrist
Bc. Livio Svržnjak


10.09.2011. 12:59

Komentari

Komentiranje nije dozvoljeno.